Oolong tea

Új termék

Kiszerelés: 100g

Bővebb leírás

680 Ft‎

Egyéb infó

Oolong teának azokat lehet nevezni, melyek a végleges formájukat többszöri, intenzívebb és kontrollált zúzás, sodrás, sütés által nyerik el, illetve kifejlettebb levelekből készülnek.

 

Az oolong kifejezés, “fekete sárkányt” jelent kínaiul (wu long: 烏龍).

A hosszúkásra sodort levelek formája és színvilága egy sötét “szellem” sárkányra emlékezteti a kínaiakat.

 

Az oolong nem egy teanövény fajta, hanem egy tökéletesre hangolt feldolgozási folyamat, amihez a természet és az emberi erőfeszítések összhangja szükséges.

 

Termesztés és feldolgozás:

A teanövényeket sorokban termesztik, melyek egységét, teakerteknek nevezzük.

A legjobb oolongokat, tavaszi szüretek alkalmával takarítják be. A teanövény első három-négy levele, mely a friss hajtásból kifejlődött, alkalmas ennek a teatípusnak az elkészítéséhez.

A tealevelek leszedésüket követően, a leveleken belüli enzimek azonnal kémiai reakcióba lépnek a levegő oxigénjével, változásnak indulnak, barnulni, fonnyadni kezdenek. Többféle stílus van a fonnyasztás folyamatában. Ha az időjárás engedi a szabadban, napon hagyják a leveleket pihenni, majd a teakészítő folyamatosan átforgatja a kerek bambusz tálcákra rakott leveleket, hogy egyenletesen oxidálódjanak. 

Oxidáció: amikor a levelek barnulni, változni, mélyülni kezdenek. Elindul átalakulásuk, ízprofiljuk kialakul. Az oxidáció a tea ízének megváltoztatása mellett a levelek színét sötétebb árnyalatúvá változtatja.

A kívánt oxidációs szint elérése után magas hőmérsékleten történő szárítással, melegítéssel állítják le a levelek további változását. Ezt nevezik a “megölni a zöldet” eljárásnak. 

A “kill green” folyamat után az oolong teának szánt leveleket hengerelik, formázzák majd szárítják. 

Sütés:  a teafajtától függően a tealeveleket megsütik. Ez egy szintén nagyon fontos utómunkálat, amely önmagában művészet és hatalmas szakmai tudás szükséges hozzá. Létezik olyan, hogy 3-4 teatermelő 1 teasütő mesterhez hordja a teáit, mert még nem rendelkezik elég tapasztalattal ahhoz, hogy megfelelően készítse el teáját.

 

Az oolong tea az alacsonyabb koffein tartalmú teák közé tartozik. Ennek oka, hogy kifejlettebb levelekből készítik, melyek koffein tartalma alacsony. De a tea fogyasztása így is fokozza a szellemi teljesítményünket, hosszú távú fogyasztása javítja a kognitív funkciókat. 

 

Akárcsak a zöld teában, az oolongban is vannak katekinek, amelyek zsírégető, illetve anyagcsere-serkentő hatásúak. A tea ráadásul sokkal olcsóbb és biztonságosabb is, mint a különböző, drogériákban kapható fogyasztókészítmények. Képes blokkolni a zsírok felszívásádát. Így ahelyett, hogy lerakódnának, egyszerűen kiürülnek a szervezetből.

 

Az Oolong tea fogyasztása mindenki számára hasznos lehet.

Az Oolong tea energiát szolgáltat az izmok számára, javítja az agyi funkciókat, megtisztítja szervezetünket a káros toxinoktól, és jó hatással van a szájüreg egészségére is.

 

Az oolong tea elkészítése történhet: 

Európai módszer szerint: 5 gr oolong tea levél, 400 ml-es teáskanna, 95 C-os víz, 3 perc áztatás.

Ázsiai mód szerint: 4 gr oolong tea levél, 120 ml-es Taiwan (fedeles csésze), 95 C-os víz, 30-40 mp-es felöntéseket ismételve, felöntésenként kóstolva kb. 6-8 alkalommal.

7 hasonló termékek ugyanazon kategóriában:

A termék vásárlói ezt is megvették: